Külső feed

Houston we have a problem

Járt a pofánk

Hirdetés

oMm szemével

From the land down under

Mikor jó magyarnak lenni

2008.02.18. 21:35 | ommm | 38 komment

Jóleső érzés néhanapján szülőföldemre látogatni. És rendkívül hasznos is, hiszen a rohadt nagyvárosi életritmusból kizökkeni egyaránt jót tesz testnek-léleknek. Gábor barátom családja, amellett, hogy fantasztikus emberek, szinte fiaként szeret.
Konyhájuk rengeteg, hajnalba nyúló, mesteri szilvapálinkával (remélem Csikós kolléga is így gondolja) tűzdelt beszélgetés emlékét őrzi. És nem utolsósorban az otthon ízeit, melyekről a mai papírbőrű, véreres szemű 12 kilós digital-nyikhajok mit sem tudnak már.
Szinte mindig kapok útravalót bőséggel, és hogy ez nem csak amolyan hamuban sült pogácsa, arról a kicsattanó hazai mangalicaállomány gondoskodik.



Szar nap volt a mai, mint szinte minden hétfő, egyedül a hűtőben diszkréten lapító finomságok gondolata enyhítette valamelyest a kínlódást.

Alig vártam már, hogy hét óra körül hazaérjek és nekiessek mindennek, ami finom. De főleg a számomra non plus ultrának, minden finomság legfinomabbjának, az abált szalonnának.
Mifelénk, Gömörben, abárolt szalonnának hívják és kevés helyen bírják a tudást, amivel tökéletes lesz.
Mondanom sem kell, Gábor családja nem tartozik a pancserek közé.
Már szinte reszketek, ahogy garázsa felé közeledem, majd, mint szűzlány a faszt, óvatosan megfogom az oldalát, nehogy egy apró részen is megsérüljön a gyönyörű karosszéria vörös-narancssárga fényezése.
A no replacement for displacement elvet követve magam elé veszem az egész blokkot, majd körbeépítem a kiegészítőkkel, nem mintha magában máris nem állítaná fel karomon a szőrt, jobban, mint bármelyik sor6 vagy V12 tette azt valaha.



Elsőként a mangalicakolbász érkezik, ami úgy illik hozzá, mint a legfinomabb nyitott kulisszás Ricardo, majd természetesen a karikára vágott hagyma, ami úgy fogja meg éppen időben az abárolt ízét, mint nyolcdugattyús Brembo a kerámiatárcsát.

Ekkor már lehull rólam a rajt előtti feszültség és pusztán az élvezet fokozása lebeg a szemem előtt. Jön tökéletes futóműként a friss, ropogós Dubcsek-kifli, ami legalul, észrevétlenül teszi a dolgát és simít ki minden egyenetlenséget, de mégis betonbiztosan tart a kulináris száguldás közben. A tökéletes égés érdekében a háttérben feszít Erős Pista, aki bárhol, bármikor képes finoman adagolva növelni a tempót.
És a hab a tortán, a tökéletes kormány mögötti pozíció, a házi ecetes-olajos-fokhagymás gomba.

A többi szinte leírhatatlan. Az olyanoknak pedig, akik nem ettek még ilyet, felfoghatatlan.
Tetején a paprika-fokhagyma-só Rossója feszít, mint megannyi vöröslő leömlő, a vékony színhús csík mint tökéletes LeMans stripe a Gulf GT40-esen. Mindez az érintésre halkan omló zsírral olyan tökéletes keveréket képez, amelyet sem DCOE Weber, sem Dell'Orto soha nem lesz képes előállítani.

Majd mikor a hagyma halk sercenéssel elroppan az ember foga alatt és az olajos csiperke fanyar illata megüti az orrát, na akkor lehet lehunyt szemmel hátradőlni, és ott, legbelül óriási megvetést érezni minden apdételt barom iránt és keserűen szemberöhögni az egészséges életmód talmi zászlóvivőit. (Utánaolvashatnának a mangalicának).

Sosem tudjátok meg, mi a jó, csírák!

Túl rövid ez az élet ahhoz, hogy egészségesen éljek ezen a megnyomorodott világon, így maradok annál, amit szeretek, és ha majd egyszer körmömre ég a cigaretta és padlóra borul a vörösbor, akkor majd arra gondolok, hogy de jó volt az életben utoljára abárolt mangalicaszalonnát enni. Nem müzliszeletet zabpehellyel.
Isten éltesse a disznókat sokáig!

A bejegyzés trackback címe:

https://ommszem.blog.hu/api/trackback/id/tr1344861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toymao 2008.02.18. 22:11:51

Amíg nem találják fel az online kolbász és szalonna megosztást, addig kéretik szigorúan mellőzni az ilyen posztokat, különösen az illusztráltakat! Most mehetek enni valamit, mert éhes lettem! Disznóság. :D

Tommi 2008.02.18. 22:19:25

Carpe Diem... Ahogy a klasszikusok mondták volt...

Imádom az ilyen kajákat!

Nándesz 2008.02.18. 22:59:33

LOL, olvasás közben többször is elkapott a röhögés, hogy bizony milyen rohadtul igazad van! Volt hogy egy hétig a magamhoz vett kaják 90%át a májas hurka tette ki, de persze a sült kolbász is verhetetlen, a pecsenyéről nem is beszélve, és fel lehetne itt sorolni mindent amit egy disznóból lehet készíteni :) Sóher Norbi meg feldughatja magának a xarjait.

sámuel · http://autognom.blogter.hu 2008.02.18. 23:52:36

Relax, oMm, a mangalica híresen a legegészségesebb sertések egyike. A hagyományos cocához képest összehasonlíthatatlanul kevésbé csapja fel az ember koleszterinjét. Telített zsírsavakban szegény a húsa (zsírosnak zsíros, de sokkal egészségesebb struktúrájú zsír az), ám vitaminokban és ásványi anyagokban sokkal gazdagabb. Nem véletlenül éli a mangalica a reneszánszát. (Talán a Tesla Roadsterhez tudnám hasonlítani - üt, de de egyáltalán nem káros az egészségre.)

A vicc, hogy a hatvanas évek környékén már majdnem teljesen eltűnt Magyarországról (holott korábban szinte kizárólagos sertésfajta volt felénk), miután nem tűnt a legalálkalmassabbnak a nagyüzemi tenyésztésre (keveset fiall, lassan nő, stb.). Aztán kilencvenes évek, jő egy spanyol befektető, s látá, hogy a mangalica húsa majdnem olyan, mint a serrano sonka alapanyagául szolgáló röffencsé. Nosza, vegyesvállalat meg génbank a Hortobágyra. És újra örülhetünk a mangalicának.

Jó étvágyat hozzá. Süssé' házilag kenyeret is mellé, kovásszal, hosszas kelesztéssel, sütőben (ó, vagy méginkább kemencében).

Én ma libazsíron hagymát pirítottam, majd gombát mindezen, megküldem egy rántottára való tojással, és adtam neki pici fok- és lilahagymát, petrezselymet, kakukkfüvet és bazsalikomot. Jó cserszegi fűszeressel mennyei volt!

ommm 2008.02.19. 00:07:26

sámuel: többek között ezért is írtam ide. az ősi magyar fajta kiveszik, mivel manapság nem divat normális ételt enni, csak ami a tévéből és az orrba-szájba nyomott életmódmagazinokból jön le, holott ez amellett, hogy egészséges, még finom is.
tökéletes étek, tökéletes.

az a libazsíros hagyma gombásan-tojással hmm...határozottan jól hangzik.
cserszegi fűszeres...hmmm...
ki fogom próbálni, de az utóbbival gondban leszek itt, pozsonyban :)

a szintén import disznótoros töltöttkáposztáról zsíros házi tejföllel pedig inkább hallgatok most.
ott sunyít a hűtőben :)

sámuel · http://autognom.blogter.hu 2008.02.19. 00:18:29

Ami a fűszerest illeti: a Hilltop szerintem szlovákiába is szállít, nekik pölö van cserszegijük. Woodcutter's White név alatt fut.

www.hilltop.hu/egy_csersz.php

ommm 2008.02.19. 00:32:40

köszönöm, a kép sokat segített.
felírom a listára a debrői hárslevelű és a villányi kékoportó mellé. (mivel hétvégén marhasült is lesz)

sámuel 2008.02.19. 00:44:51

Hát, a marhát azt nem kimondottan szereti, miután reduktív fehér. Gyümölcsös, könnyed, illatos. Kell előételnek valami lágyabb sajtot majszolni, ahhoz kitűnő lesz.

ommm 2008.02.19. 09:21:27

természetesen nem ahhoz gondoltam, de jó, ha van a háznál.
a kékoportó tökéletes számomra a marhasülthöz, mégha a nálam jobban értők a fejükhöz is kapnak talán :)

Péter Anna 2008.02.19. 09:46:36

A kocsiban, az ajtórekeszben tartok egy túlélőkolbászt. Szépen becsomagolt, extraszáraz mangalica.

martong 2008.02.19. 10:04:12

nálam a füstölt sonka, makói hagymával, házi kenyérrel a favorit, reggelire

mikor lesznek ilyen reklámok:

volt egy nagy mangalica tenyészet, egyszercsak jött egy nagy böllér...és husss jópár eltűnt, így lett a Szalonna :)
(Chocapic után szabadon)

tomnemtom 2008.02.19. 10:15:37

van egy barátom, kinek családja mangalicával foglalkozik.
ommSrác, ha érdekel, szólj !
félgyesznót bármelyik hétvégén tudok szerezni :)

ommm 2008.02.19. 10:20:53

erre még kitérünk a nyári találkozó kiemelt programpontja lehet :)

apamacko 2008.02.19. 11:51:43

Nyári talin disznóölés party ? .-))))

"Aki magyar addig eszik míg a koporsóba teszik"
Hobo-Vadászat :-)

tomnemtom : merre is van az a tenyészet ?

Tommi 2008.02.19. 12:22:52

Disznóölős nyári találkozó? Nem rossz, de inkább kész kaják kellenének már oda... Bár a hagymás sült vért imádom!

Gaben 2008.02.19. 17:07:47

Mangalica Carpaccio-t láttatok-e már?
Nemrég egy elegáns bp-i étteremben jártam, csicsamicsás, de magyar konyha volt.
Külföldi kolléganőm csak a carpaccio-t értette, így picit meglepődött, hogy a sonka helyett vékonyra szeletelt szalonnát kapott. :)
Ugyanitt, a reformkonyhahívő fransziák az utolsó szemig elkapkodták a tepertőt.

DR!FT3R 2008.02.19. 19:07:40

"...a karikára vágott hagyma, ami úgy fogja meg éppen időben az abárolt ízét, mint nyolcdugattyús Brembo a kerámiatárcsát." - ennél a résznél kiakadtam. Zseniális :)

Hát igen ez az igazi autóbuzéria, mikor már az ételbe is belelátjuk az autókat :)

voripeter 2008.02.19. 19:47:28

"Legyen ebéd, vagy vacsora, életformánk a lakoma..." (Vadászat)
Pont a hétvégén ettünk friss hurka-kolbászt. Nem bírnám ki ilyen kaják nélkül sokáig. A sok csempézettgyomrú meg csak egye az ápdétet. Azt mondják, a "fejlett nyugaton" egy nagy tányér szalonnás túróscsusza látványától is menten szívrohamot kapnának. A töpörtyű(vagy tetszés szerint tepertő) meg egyenesen gondolatra öl. Nem tudják mi a jó:)

Tommi 2008.02.19. 20:06:37

Na csak eljutottunk a Túrós Csuszáig... IMÁDOM!

rognork 2008.02.19. 20:08:17

két nagyon fontos dolgot szeretnék hozzátenni:

1: nem kifli, hanem friss fehér kenyér
2. hilltop bort ne vegyél, főleg ne cserszegit, mert átverés. illatos, aztán ha iszod, a legkiválóbb adalékoló mesterek jutnak eszedbe

ommm 2008.02.19. 20:43:14

DR!FT3R: kösz, megtisztelsz.

rognork: a gond az, hogy lényegében a klasszikus friss, fehér kenyér tökéletesen eltűnt a szlovák Tesco polcairól. sajnos. ezért lett Dubcsek-kifli, ami viszont kitűnő.

meg fogom kóstolni a cserszegit, aztán döntés :)

baowah · http://baowah.blog.hu 2008.02.19. 22:49:22

ertleek en baratom, ertelek, de lagalabb a nagyipari termelesu digitalnyikhaj erospistat tagadnad le, a beleadagolt E betuivel meg tartositoszerevel. Nyalj hanyatt, adok anyam paprikalekvarjabol, de ne ilyen fossal kopjed szemen a haztaji huskeszitmeny szine javat. mintha labo felni hypernovas spin tarcsat tennel. ejjj. ejjj.

minusz egy banan.

baowah · http://baowah.blog.hu 2008.02.19. 22:50:12

es szalonnahoz olaszrizlig, mar hamas bela is megmondta.

ommm 2008.02.20. 00:49:13

a Pista és a Gulyáskrém konyhai standard, a rohanó nagyvárosi szar (amit életmódnak szoktak hívni) sajnálatos mellékterméke.
falun, szerencsére ilyen nincs, úgy az igazi, teermészetesen, de mivel a kis chilipaprikákkal óvatosan kell bánni, más pedig nem volt itthon, így került az asztalra.
de szükség nem volt rá, minden tökéletes volt.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.20. 10:04:07

>es szalonnahoz olaszrizlig,

Úgy-úgy!

Ha akartok disznóvágást a talira szóljatok, viszem a bajonettet és megszúrom:) De tényleg valami bográcsosat kéne rottyantani, a pincepörköltem messze földőn híres:)

Sopánka76 2008.02.20. 13:31:36

jóapám a mai napig rendszeresen abál szalonnát!
pontosan, ahogy írtad!
és a gyerekek is örömmel esznek szalonnát reggelire!
bezony így van ez!
jól megaszontad!
:)

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2008.02.20. 19:10:28

hóhó borsodban is abároltnak hívják és minden évben készül nálunk is, disznóvágáskor, amit nagybátyámék rendeznek, aki mellesleg a környék egyik legjobb kovácsa :) disznóvágás rulez

Gaben 2008.02.21. 14:33:58

Nemrégiben sok más (NY-Eu) nemzet tagjaival vacsoráztam, és szóba került, hogy kinél milyen különleges, kicsit bizarr ételek vannak. Mindenki próbált villantani a 0 és 100 lábú puhatestűekkel (csiga és rák), egy spanyol srác nagyon hajtott az első helyért valami csigás receptel, de a kerti szalonnasütéssel kiütöttem a nyeregből.
Hitetlenkedéssel teli borzongással halgatták, hogy zsírt olvasztunk kenyérre, és ezt a sült szalonnával együtt meg is esszük. Pedig milyen jó is az...

apamacko 2008.02.21. 15:05:33

Asszem a pacaltól meg a szalontüdőtől, vesepecsenyétől kifeküdne a legtöbb !

Na kedves ommm : este hazamentem, sonka, fehérkenyér, vöröshagyma, pirosarany, meg egy kis sajt oszt jobban lettem :-))

Mondom asszonykámnak a mangalicát erre aszongya h pont most mondták neki a lelőhejet Sukorón. Hejj !
(tőlem csak 0 km :-)

Valami bográcsolást lehetne még tavaszra is szervezni nem ?

A kemény mag összejöhetne még a nyár előtt ! Ugye ?

Tommi 2008.02.21. 15:50:19

bográcsolás... jó ötlet! de hol???

ommm 2008.02.21. 16:02:37

csak lassan a testtel, lassan. minden meglesz a maga idejében.

tomnemtom 2008.02.22. 12:51:57

namermivel náthás lettem ( végre, mindig az influenciajárvány után kapom el az addigra ménkűbivaly mutációkat ), jól elfelejtettem tegnap megkérdezni a mangalicás barátomat hogyan-hol-mikor-ról. semmi sincs veszve, hiszen.
nátha másik folyománya : este megettem két fej lilahagymát, erre a posztra gondoltam, hisz marha vadasan, libatepertő, csigatészta volt a kísérő. széjjelcsapatva mézesbarackkal.

gatsy 2008.03.10. 19:48:14

Öt perce nem áll le a nyálelválasztásom!!!!

Krisi 2008.03.11. 00:24:22

Ez deismerős érzés. Itt élek jelenleg átmenetileg Belgiumban, eszem a sok olivaolajat már 2 hónapja, és eddig azzal nyugtattam magam, hogy ez is egész ehető.
Aztán a héten kaptam segélycsomagot: Zsírszalonna és kolbász. És rájöttem, hogy a magyar kajákat semmi sem veri. Otthon is amikor gyorskajálok, akkor zsírvan tocsogó lángos a Flórián térről (az a legjobb hely, reklám belefér) vagy pedig sült kolb csalamádéval és tormával a Moszkva téri Pedró húsboltból.
Ilyen miért nincs külföldön????
"Egyésséges életmód"-hoz meg csak egy észrevétel:

"A zöldség nem étel. A zöldség az, amit az ételek esznek"

domi0318 2008.03.12. 11:17:29

Elmebetegek vagytok mind, de ezt qrva jó látni!!!!
:-))) Norbi meg bekaphatja!
Saját tapasztalatból csak annyit, hogy amikor éjjel 2kor már fél órája bámulom álmatlanul a plafont, akkor valami láthatatlan erő húz a konyha felé. Két perc múlva már lila és vörös hagyma serceg a múltkori libamájsütésből származó zsíron, majd újabb két perc után már hullanak is a gyönyörű kolbászkarikák, és a csábos szalonnakatonák a forró pokolba. A csodás alapnak egy csipet pirospaprika ad még csodásabb színt, és egy kis fokhagyma teszi fel a koronát az illat és ízkavalkádra. Az időközben felvert házi tojást kétféle borssal szórom meg gazdagon, kis rozmaringgal, és kakukkfűvel, aztán nyakon öntöm vele az isteni "ragut", és egy perc alatt lágyra sütöm. Fehér kenyeret vagdalok mellé, bekapcsolok egy kis Hofi kabarét, hálát adok az Úrnak az ételért (bár nem vagyok vallásos, de ez kivételes eset) és egy jó bögre tej kíséretében lecsúsztatom a gyomromba a cuccost. Utána érzem, hogy érdemes volt megszületni, és annyira földöntúli a hangulat, hogy föl is zizzentek egy sört, elszívok egy cigit, és boldog mosollyal az arcomon fekszem vissza, és nem forgolódom reggelig...
Norbi aki ezek láttán valószínűleg felvágná az ereit meg had forgolódjon.
Még annyit hozzátennék a nagy egészségmániához, hogy ezt az éjszakai sportot már jó tíz éve űzöm, és nappal is hasonló módon étkezem, ennek ellenére a koleszterin szintem példamutató, és soha egy deka fölösleg nem volt rajtam sehol, sőőőt!!!

U.i.: míg ezt megírtam be kellett tömnöm magamba egy libamájpástétomos, házisajtos, paprikás szendvicset. Tiszta morzsa lett minden...
süti beállítások módosítása